Huşu ile Namaz Kılmanın Faydaları Nelerdir?
Huşu ile Namaz Kılmanın Faydaları Nelerdir?
Huşu, Allah karşısında hareketsizlik, sükunet, bedenin ve kalbin dinmesi ve Allah karşısında şuurlu bir şekilde edepli ve hareketsiz bir şekilde namazını ikame etmesini ifade eder. Dolayısıyla Huşu hem kalbin hem bedenin düzenli ve hareketsiz bir şekilde Allah karşısında edeple ibadet etmesini ifade eder.
Namaz sosyolojik hayatı temsil eder ve bu yönüyle hem akidevi hem de ahlaki açıdan insanı şuurda, zinde ve aynı zamanda huşu sahibi yapar. Bu yönüyle namaz kişinin akidesinin güçlenmesi ve ahlakının sağlam olması için gerekli olan en önemli ibadetlerdendir.
اُتْلُ مَٓا اُو۫حِيَ اِلَيْكَ مِنَ الْكِتَابِ وَاَقِمِ الصَّلٰوةَۜ اِنَّ الصَّلٰوةَ تَنْهٰى عَنِ الْفَحْشَٓاءِ وَالْمُنْكَرِۜ وَلَذِكْرُ اللّٰهِ اَكْبَرُۜ وَاللّٰهُ يَعْلَمُ مَا تَصْنَعُون
Sana vahyedilen Kitab’ı oku ve namazı dosdoğru kıl. Şüphesiz ki namaz, insanı fuhşiyat ve münkerden alıkoyar. (Kıldığınız namaza karşılık) Allah’ın sizi anması daha büyüktür. Allah yaptıklarınızı bilir. (29/Ankebût, 45)
- Huşu ile namaz insana bilinç katar;
Namaz gibi günde 5 defa Allah huzurunda durulan bir ibadet kişiye sorumluluk ve ahlaki bilinc verir, bu edeple namaz kılan insanlar zina, içki, kumar, fuhuş ve her türlü kötülükten alıkoyan bir özelliğe sahip olur. Bu yönüyle namaz Allah'a karşı edepli olmayı, yardımın gelmesi, sorumlulukları yerine getirmeyi ve haramlardan kaçınmayı gerektiren bir ibadettir. Bu ibadet namaz ancak huşu bilincinde olan kimselere kolay ve lezzetli olur.
وَاسْتَع۪ينُوا بِالصَّبْرِ وَالصَّلٰوةِۜ وَاِنَّهَا لَكَب۪يرَةٌ اِلَّا عَلَى الْخَاشِع۪ينَۙ
Sabır ve namazla (Allah’tan) yardım dileyin. Şüphesiz ki o (namaz ve sabırla yardım dilemek), huşu ehli dışındakilere büyük/ağır gelen bir yüktür. (2/Bakara, 45)
- Huşu ile namaz yardıma sebeptir;
Allah için ısrarla tüm olumsuzluklara, bela, musibet, sıkıntı ve daha nice problemlere rağmen imanını kaybetmeyen, gevşeklik göstermeyen ve namazlarına devam ettikleri sürece Allah'ın yardımı gelecektir ve bu Allahin vaadidir. Nitekim;
يَٓا اَيُّهَا الَّذ۪ينَ اٰمَنُوا اسْتَع۪ينُوا بِالصَّبْرِ وَالصَّلٰوةِۜ اِنَّ اللّٰهَ مَعَ الصَّابِر۪ينَ
Ey iman edenler! Sabır ve namazla (Allah’tan) yardım dileyin. Şüphesiz ki Allah, sabredenlerle beraberdir. (2/Bakara, 153)
- Huşu ile namaz insana bilinç yükler;
Huşu ile namaz insana olgunluk, edep, takva, ihlas, Allah ile bağlılık, doğru bakış verdiği gibi alel acelecilik ve insana düzen verir. Bu sebeple namaz kılmak sabır gibi önemli bir özelliğe sebep olmaktadır. Şüphesiz sabır tüm sıkıntı, bela, musibet ve olumsuzlara karşı direnmek, başarının ve zaferin gelmesi demektir.
- Huşu ile namaz insanı bencillikten ve cimrilikten alıkoyar;
Bencil ve cimri insanlar ne dostları ne kendi çevrelerinde hiçbir şekilde sevilmezler. Onlar ellerindeki şeyleri konusunda o kadar cimridirler ki kendi öz çocuklarına bile yedirmezler. Cimrilik ve bencillik sosyolojik bir problemdir. O dayanışma, yardımlaşma, sevgi ve muhabbeti öldürür. Huşu ile namaz ise bencilliği ve cimriliği öldürmekle beraber insana cömert olmayı, Allah için vermeyi ve insanlarla dayanışma, yardımlaşma ve muhabbet içinde olmaya vesile olur. Huşu ile kılanan namaz kulu ile Allah arasında güçlü bir bağdır.
اِنَّ الْاِنْسَانَ خُلِقَ هَلُوعًاۙ
Şüphesiz ki insan, helu’ (sabırsız/aceleci, bencil) olarak yaratılmıştır. (70/Meâric, 19)
اِذَا مَسَّهُ الشَّرُّ جَزُوعًاۙ
Ona bir şer dokundu mu (sabredip ecrini Allah’tan beklemez), vaveylayı koparır. (70/Meâric, 20)
وَاِذَا مَسَّهُ الْخَيْرُ مَنُوعًاۙ
Ona bir hayır dokundu mu cimrilik edip (başkalarıyla paylaşmaz). (70/Meâric, 21)
اِلَّا الْمُصَلّ۪ينَۙ
Ancak namaz kılanlar hariç. (70/Meâric, 22)
Huşu ile kılınan bir namaz, insanın helu’/sabırsız/aceleci/bencil yönünü terbiye eder. Nitekim;
اَلَّذ۪ينَ هُمْ ف۪ي صَلَاتِهِمْ خَاشِعُونَۙ
Onlar ki; namazlarında huşu içerisindelerdir. (23/Mü'minûn, 2)
Namaz günahların giderilmesi için en iyi araçtır;
Huşuyla ve samimi bir şekilde ve Allah için kılınan namazlar insanların işlekledikleri günahların giderilmesi için bir sebeptir.
وَاَقِمِ الصَّلٰوةَ طَرَفَيِ النَّهَارِ وَزُلَفًا مِنَ الَّيْلِۜ اِنَّ الْحَسَنَاتِ يُذْهِبْنَ السَّيِّـَٔاتِۜ ذٰلِكَ ذِكْرٰى لِلذَّاكِر۪ينَۚ
Gündüzün iki ucunda ve gecenin (gündüze) yakın saatlerinde namazı dosdoğru kıl. Şüphesiz iyilikler, kötülükleri giderir. Bu, (Allah’ı) ananlar için bir öğüttür. (11/Hûd, 114)
Gürsel Gürbüz
BİR CEVAP YAZ