13 Eylül 2023, 18:48 tarihinde eklendi

Kur’an’da İki Farlı Deniz Mücizesi

Kur’an’da İki Farlı Deniz Mücizesi

Kur’an’da İki Farlı Deniz Mücizesi

Modern Bilim, iki farklı denizin buluştuğu yerlerde aralarında bir engel bulunduğunu keşfetmiştir. Bu bariyer iki denizi bölerek böylece her denizin kendine ait sıcaklığı, tuzluluğu ve yoğunluğu söz konusudur. [1]   Örneğin Akdeniz suyu, Atlantik Okyanusu suyuna kıyasla sıcak, tuzlu ve daha az yoğundur. Akdeniz suyu Cebelitarık eşiği üzerinden Atlantik'e girdiğinde, kendine özgü sıcak, tuzlu ve daha az yoğun özellikleriyle yaklaşık 1000 metre derinlikte birkaç yüz kilometre Atlantik'e doğru ilerliyor. Akdeniz suyu bu derinlikte stabil hale gelir [2] (bkz. şekil 1). 

Şekil 1: Aralarındaki bariyer nedeniyle kendi sıcak, tuzlu ve daha az yoğun özellikleriyle Cebelitarık eşiği üzerinden Atlantik'e giren Akdeniz suyu. Sıcaklıklar santigrat derece (C°) cinsindendir. (Deniz Jeolojisi, Kuenen, s. 43, hafif bir geliştirmeyle.) 

Bu denizlerde büyük dalgalar, kuvvetli akıntılar ve gelgitler olmasına rağmen bunlar bu bariyeri karıştırmaz veya aşmaz.

Kur'an-ı Kerim, buluşan iki deniz arasında bir engel bulunduğunu ve bu denizlerin aşmadıklarını bildirmiştir. Nitekim Rabbimizin kerim ayetinde:

مَرَجَ الْبَحْرَيْنِ يَلْتَقِيَانِۙ

İki denizi birbirine kavuşmak üzere salıvermiştir.

بَيْنَهُمَا بَرْزَخٌ لَا يَبْغِيَانِۚ

(Fakat) aralarında bir engel vardır, birbirine geçip karışmıyorlar. (Rahman:19-20)

Ancak Kur'an, tatlı su ile tuzlu su arasındaki ayrımdan bahsederken, bu engel ile birlikte "yasaklayıcı bir ayrım"ın varlığından da söz etmektedir. Allah Kur'an'da şöyle buyurmuştur:

وَهُوَ الَّذ۪ي مَرَجَ الْبَحْرَيْنِ هٰذَا عَذْبٌ فُرَاتٌ وَهٰذَا مِلْحٌ اُجَاجٌۚ وَجَعَلَ بَيْنَهُمَا بَرْزَخًا وَحِجْرًا مَحْجُورًا

Ve öyle bir mabuttur o ki iki denizi akıtmıştır; bu, tatlı ve içilecek sudur ve şu, tuzlu ve acı su ve aralarında da bir sınır, birbirlerine karışmalarına imkan bulunmayan bir engel halk etmiştir.  (Furkan:53)

Birisi şu soruyu sorabilir: Kur'an tatlı su ile tuzlu su arasındaki ayrımdan bahsederken neden ayrımdan söz ediyor da iki deniz arasındaki ayrımdan bahsederken bundan söz etmiyor?

Modern bilim, tatlı ve tuzlu suyun buluştuğu haliçlerde durumun, iki denizin buluştuğu yerlerden biraz farklı olduğunu keşfetti. Haliçlerdeki tatlı suyu tuzlu sudan ayıran şeyin "iki katmanı ayıran belirgin yoğunluk süreksizliğine sahip bir piknoklin bölgesi" olduğu keşfedildi. [3]   Bu bölme (ayırma bölgesi) tatlı sudan ve tuzlu sudan [4] farklı bir tuzluluğa sahiptir (bkz. şekil 2).

Şekil 2: Bir haliçteki tuzluluğu (binde parça) gösteren boylamasına kesit. Burada tatlı su ile tuzlu su arasındaki ayrımı (ayrılma bölgesini) görebiliriz. ( Oşinografiye Giriş , Thurman, s. 301, hafif bir geliştirmeyle.) 

Bu bilgi, sıcaklık, tuzluluk, yoğunluk, oksijende çözünebilirlik vb. ölçümler yapan gelişmiş ekipmanlar kullanılarak ancak yakın zamanda keşfedilmiştir. İnsan gözü, karşılaşan iki deniz arasındaki farkı göremez, aksine iki deniz bize homojen bir deniz gibi görünür. Aynı şekilde haliçlerdeki suyun da tatlı su, tuzlu su ve bölme (ayrılma bölgesi) olmak üzere üçe ayrıldığını insan gözü göremez.


www.truereligion.com

BİR CEVAP YAZ

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Doldurulması zorunlu alanlar işaretlendi *