Regaip Kandili Diye Bir Kandil Var Mı?
Regaip Kandili Diye Bir Kandil Var Mı?
Bugün maalesef İslam'ı saf kaynağından araştırmıyoruz ve dinimizi öğrenme konusunda gayret içinde değil kolaycılığa alışmış ve kulaktan dolma bir din yaşıyoruz. İbadetler sahih olmayan ya zayıf yada uydurma hadisler adı altında bid’at, hurafe ve buna benzer kaynağı belli olmayan verilerle bir din yaşıyoruz.
Bugün maalesef Recep, Şaban, Miraç, Regaib, Berat ve Mevlid gib Kandiller adı altında bir çok bid’at ve hurafeler din adına işlenmektedir. Hiç şüphesiz bu Recep ve Şaban aylarında yapılan bu tüm bid’atler hâşa Rasulullaha nisbet edilmek suretiyle din adına ibadet diye işlenmektedir. Bu bid’atlerden biri haram aylardan olan Recep ayında işlenmektedir.
Regaip Kandili ;
Recep ayının başında 12 rekat namaz kılmak, Şaban ayının 15'inde 100 rekat namaz kılmak, cuma ve cumartesi günleri oruç tutmak, o güne mahsus rabıta, hatme yapmak, mevlit okumak ve sesli zikir yapmak çirkin bir bid'attir ve dinde yeri yoktur. Bu gece ile ilgili hadis alimlerince Regaip gecesi ile ilgili namazlar tamamıyla yalan/mevzu rivayetlerden ibarettir. Hatta bu geceyi ilk ihdas eden/ortaya çıkaran kişi Alin bin Abdullah bin Cahdam'dır.
İbn Hacer rahimullah dedi ki : Recep ayının fazileti hakkında, veya o ayda oruç tutmanın fazileti hakkında, veya o ayın bir bölümünde oruç tutmanın fazileti hakkında, veya o ayın özel bir gecesinde namaz kılmanın fazileti hakkında delil sayılabilecek tek bir sahih hadis gelmemiştir. (Tabyîn El 'Aceb Bimê Varada Fî Fadli Receb)
İbn Teymiyye rahimahuLlah dedi ki: Regaib namazının (Regaip kandili) hiç bir kaynağı yoktur ve bid'at olan bir iştir. Ne cemaatle, nede tek olarak yapılması tavsiye edilmiştir. Ve bu mesele hakkında rivayet edilen naslar alimlerin icmasıyla uydurulmuş yalandır. (Mecmu el Fetava)
İmam İbn Baz ve İmam Salih İbn Useymin (Allah onlara rahmet eylesin) onlar: Regaib Namazı Bidattir demişlerdir. Receb ayında belirli bir günü oruçla veya namazla tahsîs eden bütün hadîsler uydurmadır.
Büyük İmâm İbnu’l-Kayyım der ki: “Receb ayında oruç tutmanın ve bazı gecelerinde namaz kılmanın zikredildiği her hadîs yalandır, iftirâdır.
Şu hadîs buna örnektir: {Her kim Receb ayının ilk gecesinde akşam namazından sonra yirmi rek’at namaz kılarsa sırâtın üzerinden hesâba çekilmeden geçer. (el-Menâru’l-Munîf (84)
Hatta İmam Nevevi Müslimin şerhinde şöyle demiştir. Bu bid’at olan Regaip namazı çıkarana ve icat edene Allah lanet etsin! Bu namaz delalet ve bilgisizlik sayılan çirkin bid’atlerdendir.
İbn Abbâs (r.a.) şöyle dedi: “Rasûlullah (S) Receb ayında bazı yıllarda öyle oruç tutardı ki biz, ‘(gâliba) hiç yemeyecek (ayın her gününde tutacak)’ derdik. (Bazı yıllarda da öyle) yerdi ki biz, ‘(gâliba) hiç tutmayacak’ derdik.” (Buhârî, Müslim, Ebû Dâvud)
Bir müslüman bu hadislerden varid olduğu üzere Recep ayında oruç tutmasında bir bid'atlık söz konusu değildir. Ama Recep aynı ilk haftası cuma günü yada Recep ayının 27 gecesi Miraç Kandili gibi günler için özel oruç tutmak ve ibadet etmek bid’at, uydurma ve caiz değildir.
Ne Rasulullah (s)’den, ne sahebeden nede tabiinden Recep ayının ilk haftası olan Regaip yada 27 gecesi olan Miraç kandili gibi gecelere has hiç bir ibadet şekli yoktur. Maalesef bu konuda uydurulan hadisler Rasullullaha nisbet edilmek suretiyle dine eklemelere ve Rasulullaha iftiraya sebep olmuştur.
Regaip Gecesi Hakkında Uydurulan Namazlar:
Aliyul Kari der ki; “… haber verilen, hafta içinde kılınacak özel namazların hiçbiri sahih değildir.
Mesela: Cum'a gecesi, her rek'atta 10 ihlas okumak suretiyle 12 rek'at namaz kılmak, ayrıca her rek'aktta 15 veya 50 (İza zülzile) okumak suretiyle iki rek'at kılmak, yine Cum'a günü, 2, 4 veya 12 re'kat namaz kılmak, Cuma'dan önce her rek'atında 50 ihlas okumak suretiyle 4 rek'at namaz kılmak. Aşure, Regaib, Receb ve Receb'in 27 sine mahsus namazlar, Şaban'ın 15 inde kılınan ve her rek'atında 10 ihlas okumak suretiyle 100 rek'at namaz rivayetlerinin hepsi batıl, aslı ve astarı olmayan şeylerdir. (Kutu'l-Kulub, İhya-ı Ulum, Sa'lebi, Şerhu'l-Evrad) gibi kitaplarda yazılı olmaları seni aldatmasın”
Başta Suyuti olmak üzere, hadis alimlerinin ittifakıyla bu namazlar uydurmadır.
Recep'in ilk cuma gecesinden gafil olmayasınız. O gece meleklerin Regaip ismini verdikleri gecedir. (İbni kayyim a.g.e s 95)
Recep Allah’ın, şaban benim, ramazan ise ümmetimin ayıdır. (İbni Hacer El-eskalani)
Aliyyul Kari ve İbn Kayyim Recep ayı hakkında birçok uydurma hadisin bulunduğunu kabul etmişlerdir.
Her kim Recep'in ilk gecesi akşamdan sonra 20 rekat namaz kılarsa o kişi sırattan sorgusuz sualsiz geçer. ( Ebul Ferec, İbnul Cevzi Kitabul Mevzuat)
Her kim Recep ayında bir gün oruç tutar ve dört rekatlık bir namaz kılarsa ve bu namazın ilk rekatında 100 defa Ayetel Kürsi 2 rekatında yüz defa ihlas suresini okursa o kişi cennetteki yerini görmeden ölmez. (Ebul Ferec, İbnul Cevzi Kitabul Mevzuat)
İmam Şevkani El-Fevaidul Mucmua’da bunların uydurma hadis olduklarıni serd etmiştir.
Recep Allah’ın, Şaban benim, Ramazan ise ümmetimin ayıdır. Her kim Recep ayında iki gün oruç tutarsa 12 kat ecir vardır. Bu kadardan her biri dünyadaki dağlar kadardır.
İbnu’l-Cevzi ve Hafız Ebu’l-Hitab Ali bin Abdullah ibni Cahdami yalancı olarak itham edilmiş ve bu hadisin ravileri meçhuldür. Ravilerle ilgili bütün kitaplarda onları aradım ama bulamadım! (İbnu’l-Cevzi El-Mevdua 2/125, 126)
Hafız el-Iraki (Rahmetullahi Aleyh) şöyle dedi: “İmam Rezzin, bu hadisin uydurma! olduğunu şöylemiştir.” (Çukayn Es-Sünenü ve’l-Mubiede’at 140)
Bu hadisin isnadına yer alan ravilerden Ebubekir bin Hasan en Nakkaş hadis uydurmakla itham edilmiş bir kimse olduğunu zikretmiştir.
Kim Recep ayında bir gün oruç tutarsa onun tuttuğu bu oruç bir aylık oruca denktir.
Bu hadis senedinde yer alan El-Furat bin El-saib'den dolayı Merduttur. İmam Buhari bu hadise metruk demiştir.
Recep ve Şaban ayılarının tüm günlerini peş peşe oruçlu geçirmek sünnete yeri olmayan uydurulmuş bid’atlerdir. Recep ve Şaban ayının bazı günlerinde oruç tutup bazı bazı günlerinde oruç tutmamaya gelince bu caiz ve sünnette yeri vardır.
Recep ayının ilk cuma gecesi olan regaip namazı ile ilgili varid olan tüm hadisler uydurmadır. (İbni kayyim El-Menarul Münif s 95)
Acluni, Kutul Kulub sahibi Ebu Talip El Mekki ile İhya-u Ulumiddin’nin yazarı İmam Gazali bu hadisleri kitaplarında zikretselerde bu konuda ne sünnette ne de hadis imamlarının yanında herhangi sahih bir hadis bulunmamaktadır. Çünkü sünnet onların demesi ile değil ancak peygamberin sözü fiili ve takrir ile sabit olur. (Acluni Keşful Hafa)
Sünnet ve Bid’atler kitabının yazarı Receb ayındaki bid’atler bölümünde şunları söyler: Mirac kıssasını okuyup Recep ayının yirmi yedinci gecesini kutlamak ve bazı insanların bu geceye has bazı zikir ve ibadette bulunmaları bid’attır, yani sapıklıktır! Recep, Şaban ve Ramazan aylarında okunan ve sünnette de olmayan dualar bid’at ve uydurmadır! Şayet bunlarda bir hayır olmuş olsaydı bizden öncekiler bunda bizleri geçerlerdi. Mubarek gece diye bilinen bu günleri ibadetle geçirmeye dair hiç bir delil sabit olmamıştır.” (Şukayri Es-Sünenü ve’l-Mubtede’at 143)
İbni Teymiyye (Rahmetullahi Aleyh)’de Receb ayının yirmi yedinci gecesi ile ilgili olan namaz hakkında şöyle demiştir: “Muteber âlimlerin belirttiği gibi; İslam âlimlerin ittifakıyla bu namaz meşru değildir! Bu ancak cahil ve bid’atçı kimseden meydana gelmiştir!” (Şukayri Es-Sünenü ve’l-Mubtede’at)
Nitekim bir hadiste Resulullah Aleyhisselam: Sizden kimse Ramazan'ı bir veya iki gün önceden oruç tutarak karşılamasın. Eğer bir kimse önceden oruç tutmak da idiyse oruç tutmaya devam etsin. (Buhari)
Kadir Gecesi dışında Recep, Regaip, Miraç ve Berat gibi Kandil geceleri diye isimlendirilen bu gecelerde yapılan tüm ibadetler uydurmadır.
Yeri gelmişken şunu söyleyeyim ki, Ramazan ayından bir ve iki gün önce oruç tutmak bid’attir.
Nevevî (rahimehullah): “Regâib namazı diye bilinen namaz -ki bu namaz 12 rek’attır, Receb’in ilk Cuma gecesinde akşam ile yatsı arasında kılınır- ve 100 rek’atlık Şa’bân’ın orta gecesi namazı, bu iki namaz bid’attır, çirkin birer bid’at ve münkerdir. Bu iki namazın “Kûtu’l-Kulûb” ve “İhyâu Ulûmi’d-Dîn” kitaplarında zikredilmesine ve bu namazlar hakkında zikredilen hadise aldanılmaz. Çünkü bunların hepsi batıldır.” (el-Mecmû’, 3/548)
İbnu’n-Nahhâs (rahimehullah): “Bu namaz bid’attır. Bunun hakkında gelmiş olan hadis, muhaddislerin ittifakıyla uydurmadır.” (Tenbîhu’l-Ğâfilîn, sy:496)
Receb ayının ilk Cuma gecesini/Regaib kandilini tazim edip kutlamak/ihya etmek; bu geceye özel olarak ibadet kastıyla, sevap elde etmek için yapılan herbir iş (örneğin; namaz kılmak, zikretmek, Kur’ân okumak, tevbe-istiğfar etmek, bu geceye has toplanıp dini bir konuda sohbet/ders yapmak, mevlütler, kasideler okumak, konferanslar, seminerler, programlar düzenlemek, ziyaretleşmek, sözlü veya yazılı tebrik gibi) Rasûlullah (sallallahu aleyhi ve sellem)’in meşru kılmadığı ve ashabı’nın (radiyallahu anhum) yapmadıkları onlardan sonra ortaya çıkmış bir bid’attır.
Gürsel Gürbüz
BİR CEVAP YAZ